ViV Willem

Standplaats

ViV® Helleborus is een tuin/terrasplant en staat – ook al is het zeer koud – graag buiten.  Een ViV® Helleborus heeft dan ook een ingenieus systeem om zich te beschermen tijdens de vorst: als het gaat vriezen pompt de plant het vocht uit de bloemen tijdelijk in haar bladeren en wortels. De bloemen gaan daardoor helemaal plat liggen.  Van zodra de temperatuur terug boven 0°C is, wordt het vocht teruggepompt en staat uw ViV® Helleborus er weer stralend bij!

ViV® Helleborus groeit het best op een licht beschaduwde plaats, onder hoge, bladverliezende bomen of struiken.

Water

Wanneer een ViV® Helleborus tijdens de winter op terras staat, moet die zeker 1x per week water krijgen. De plant kan niet bevriezen, maar wel verdrogen (droogvriezen).

Bemesten

Bemest jaarlijks in het voorjaar en najaar met een kalkminnende meststof (Helleborusmeststof).

Planttijd

De beste planttijd voor de ViV® Helleborus is het najaar en het vroege voorjaar, vanaf half september tot half maart.

Grondsoort

De ViV® Helleborus verkiest een kalkrijke, vochtige maar goed gedraineerde grond met veel humus. Bladgrond, compost of verteerde mest worden voor het planten in de bodem ingewerkt. Op zware grond kan dit met grof grind of puin worden aangevuld. Helleborusmeststof in het plantgat inwerken is aan te raden.  Voorzie een plantgat van 30 op 30cm. Plant de ViV® Helleborus niet te diep. Na het aanplanten goed aangieten.

Verzorging

De ViV® Helleborus stoot meestal een deel bladeren af wanneer de bloemknop aangelegd wordt. Dit gebeurt rond oktober/november. Enkele bladeren zullen bruin worden, die mogen eruit geknipt worden.

De ViV® Helleborus kan gevoelig zijn aan bladvlekkenziekte. Deze vlekken worden veroorzaakt door de schimmel Coniothyrium hellebori, die zich vooral bij vochtig weer snel kan verspreiden. Symptomen zijn zwarte vlekken op het blad. Ideaal is om het aangetaste blad uit de plant te knippen.

De ViV® Helleborus kan gevoelig zijn aan bladluis. Deze wordt eenvoudig bestreden door een oplossing van water en detergent te vernevelen op de aangetaste bladeren.